NAMAZ
Cemâate ve Namaza Yetişme 15 June 2023 tarihinde eklendi

CEMÂATE VE NAMAZA YETİŞME

Asrımızın Fakîhi Allâme Muhammed b. Sâlih el-'Useymîn -rahimehullâh'a- soruldu:

Soru: Namaz kılacak kişi cemâat namazına nasıl-ne ile yetişir? Cemâate yetişmek imâm ile birlikte bir rek'ate yetişmek ile mi yoksa imâma, selâm vermeden önce yetişmek ile mi olur?

Cevap:

Doğru olana göre, cemâatin en az bir rek'atine yetişilirse kişi cemâat namazına yetişmiş olur. Bu da Nebî sallallahu aleyhi ve sellem'in şu sözünden dolayıdır: "Kim namazdan bir rek'ate yetişirse o namaza yetişmiştir."(1)

Namazda bir rek'atten daha azına yetişen kimseye gelince, o kimse namazdan hiçbir şeye yetişemeyenden daha hayırlıdır.


Ancak bu kimse için "cemâat ecrine tam bir şekilde ulaştı" denilemez.


Çünkü hadîs bize, namazda bir rek'atten daha azına yetişenin cemâat namazına yetişmiş olmadığını belirtiyor.

Peki rek'ate yetişmek nasıl olur?

Burada da deriz ki: Rek'âte yetişmek, imâma rukûsunda yetişmek ile olur.

Yani; mescide girdiğinde ayakta olduğun halde ihrâm tekbiri getirip, sonra rukû edip ve imâm rukûsundan doğrulmadan ona yetişmişsen, bu vakit rek'ate yetişmiş olursun.

Bu mesele ile alakalı bazı hususlarda uyarıda bulunmak istiyorum! Bu da şudur:

Bazı insanlar imâm rukûda iken hızlı bir şekilde geliyor ve tam bir şekilde kıyâmda durmadan ve rukûya giderken eğilmiş bir vaziyette ihrâm tekbiri getiriyor. Muhakkak ki bu doğru değildir! Çünkü ayakta iken/kıyâm hâlinde iken ihrâm tekbiri getirmen gerekir.

Başka bir uyarı ise; aynı şekilde bazı insanlar da bu tekbir ile rukû tekbirine (intikâl tekbirine) niyet ediyorlar ve ihrâm tekbirini atlıyorlar. Kişi bu tekbir ile rukû tekbirine niyet ederse, ihrâm tekbirini atlamış olur ve namazı gerçekleşmemiş olur. Çünkü ihrâm tekbiri olmaksızın namaz gerçekleşmez.

Öyleyse iki hususta dikkatli olmamız gerekir.

Birincisi: Bu hususta ilk getirdiğimiz tekbir ile ihrâm tekbirine niyet etmeliyiz.

İkincisi: Tam bir itidal üzere kıyâmda/ayakta iken ihrâm tekbiri getirip, bundan sonra rukûya eğiliriz. (İhrâm tekbirinden sonra) rukûya eğilirken rukû için de tekbir getirirsek bu hayırdır. Eğer (ihrâm tekbirinden sonra rukû için) tekbir getirmezsek bunda da bir sıkıntı yoktur.

1- Buhâri:580, Müslim:607

[Fetâvâ nûrun alâ'd-derb, 5/258, 2790]

PAYLAŞ
  • Facebook'ta Paylaş
  • Twitter'da Paylaş